Bröd med rågsikt och pumpakärnor
Rågsikt är nytt för mig, har bara bakat med grahamsmjöl och vetemjöl förut. Efter att degen hade jäst var den alldeles slät, mjuk som en babyrumpa! Brödet blev helt ljuvligt. Jag gjorde dubbel sats och fick två stora, läckra limpor.
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 4 dl rågsikt
- 8 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
- 2 msk olivolja
- 2 dl pumpakärnor
Gör såhär:
- Rör ut jästen med vattnet i en degbunke. Tillsätt rågsikt och 3/4 av vetemjölet, knåda degen väl. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.
- Tillsätt salt, olja, pumpakärnor och nästan allt vetemjöl och knåda degen väl. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och arbeta ev i resten av mjölet. Forma degen och sno den till en lång längd ca 40 cm. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
- Pensla degen med vatten och strö på pumpakärnor. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Jag åt några skivor med svart danbo, en halv krabba till och ett glas Muscat. Vilken fredagslyx!
Vilken vacker skorpa. Pumpakörnorna pryder också vackert och de knäpper när de kommer ur ugnen. Det ser ut som man köpt de tpå bageri. 
Om du visste hur mjuk degen var efter jäsning. Galet mjuk. Man ville lägga sitt huvud på den mjuka kudden och bara somna.

skriven
Imponerande
Ser super gott ut